جامعـة نيويورك ابوظـبي WYU ABU DHABI 🌾

EMERGING CONSTRUCTION MATERIALS



TOWARDS SUSTAINABLE AND RESILIENT CITIES

NEW YORK UNIVERSITY ABU DHABI FEBRUARY 1-2, 2024

DAILY PROGRAM | DAY 1 | FEBRUARY 1st

60 min	8:00 - 9:00 AM	REGISTRATION & REFRESHMENTS
90 min	9:00 - 9:30 AM	Chair's Welcome, Kemal Celik, NYUAD
	0.20 10.20 AAA	Opening Remarks, Vice-Chancellor Mariët Westermann and Dean Samer Madanat
	9:30 - 10:30 AM	Chair: David Lange Opening Keynote: Surendra P. Shah , Northwestern University & University of Texas at Arlington, USA
		"Carbon-Negative Concrete"
30 min	10:30 - 11:00 AM	BREAK & REFRESHMENTS
90 min		Session 1: "Fostering Sustainable Progress in Concrete:
		Overcoming Barriers, Geologic Insights, and Cement's Dual Impact''
		Chair: Jan Olek
30 min	11:00 - 11:30 AM	R. Douglas Hooton, University of Toronto, Canada
		"Reducing Barriers to Adoption and Use of Low-Carbon Concretes"
30 min	11:30 AM - 12:00 PM	Mohammad J.A. Qomi, University of California Irvine, USA
		"Sustainable Construction Materials and Geologic Processes at the Interface"
30 min	12:00 - 12:30 PM	John Provis, Paul Scherrer Institute, Switzerland
		"Can We Focus Cements Research to Benefit Both the Environment and Human Development?"
90 min	12:30 - 2:00 PM	LUNCH & CONFERENCE PHOTO SHOOTING (at Sexton Square/Central Plaza at 1:45 PM)
90 min		Session 2: "Innovations in Sustainable Construction Materials and Practices,
		Characterization, Waste Utilization"
20	0.00 0.00 PM	Chair: Paulo J.M. Monteiro
30 min	2:00 - 2:30 PM	Craig Hargis, Fortera Corporation, USA
		"Green Cement Focus on Industrial Decarbonization - Production and Use of Vaterite for Cementitious Systems"
30 min	2:30 - 3:00 PM	Kemal Celik, New York University Abu Dhabi, UAE
50 11111	2.30 - 3.00 F M	"Advances in Decarbonizing Cement Production and Development of Sustainable Construction Materials in the UAE"
30 min	3:00 - 3:30 PM	Guoqing Geng, National University of Singapore, Singapore
		"Sustainable Concreting with Waste and Low-grade Material"
30 min	3:30 - 4:00 PM	BREAK & REFRESMENTS
90 min		Session 3: LC3 Concrete Revolution: Challenges, Performance Factors, and Innovations
		Chair: David Ramos
30 min	4:00 - 4:30 PM	Fernando Martirena-Hernandez, Universidad Central de las Villas, Cuba
		"LC3 Implementation at Large Scale, Main Challenges"
30 min	4:30 - 5:00 PM	Mohsen Ben Haha, Heidelberg Materials AG, Germany
		"Factors Influencing Early and Late Performance of Multi-component Cements: LC3 as an Example"
30 min	5:00 - 5:30 PM	Shashank Bishnoi, Indian Institute of Technology Delhi, India
		"Performance of Concrete Produced Using Limestone Calcined Clay Cement"
15 min	5:30 - 5:45 PM	BREAK
	5:45 - 8:00 PM	P. Kumar Mehta Reception (at Torch Club)

Sessions location: A6 Building, 007 (Lecture Hall), NYUAD Campus

جامعـة نيويورك ابوظـبي WYU ABU DHABI 🌾

EMERGING CONSTRUCTION MATERIALS



TOWARDS SUSTAINABLE AND RESILIENT CITIES

NEW YORK UNIVERSITY ABU DHABI FEBRUARY 1-2, 2024

DAILY PROGRAM | DAY 2 | FEBRUARY 2nd

60 min	8:00 - 9:00 AM	REGISTRATION & REFRESHMENTS
45 min	9:00 - 9:45 AM	Chair: Surendra P. Shah David Lange , University of Illinois Urbana Champaign, USA "Emerging Materials to Enhance Sustainability and Durability"
45 min	9:45 - 10:30 AM	Jan Olek, Purdue University, USA "Nontraditional Supplementary Cementitious Materials"
30 min	10:30 - 11:00 AM	BREAK & REFRESHMENTS
90 min		Session 4:"Advancing Sustainability in Concrete: Data-Driven Innovation, Characterization, and Waste Utilization" Chair: R. Douglas Hooton
30 min	11:00 - 11:30 AM	Claudia P. Ostertag, University of California Berkeley, USA "Pathways to a More Durable & Sustainable Infrastructure with Reduced Carbon Footprint"
30 min	11:30 AM - 12:00 PM	Jiaqi Li , Lawrence Livermore National Laboratory, USA "Electrochemical decarbonization of cement"
30 min	12:00 - 12:30 PM	Ana Paula Kirchheim, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brazil "Tracing the Evolution and Future Perspectives of Low Carbon Cement Industry in Brazil"
90 min	12:30 - 2:00 PM	LUNCH
90 min		Session 5: "Revolutionizing Low-Carbon Infrastructure: Construction Speed, Innovation, and Carbon Capture Technologies Chair: Claudia P. Ostertag
30 min	2:00 - 2:30 PM	Eric Bescher , University of California Los Angeles, USA "Speed of Construction as an Economic Incentive for Low-Carbon Infrastructure: The Role of BCSA in the Transition to Net-Zero."
30 min	2:30 - 3:00 PM	Cagla Meral Akgul, Middle East Technical University, Türkiye "Innovations in Additive Manufacturing for Construction Applications"
30 min	3:00 - 3:30 PM	Juhyuk Moon, Seoul National University, South Korea "Recent Global Trends in Cement-related CCUS Technologies"
30 min	3:30 - 4:00 PM	BREAK & REFRESMENTS
60 min	4:00 - 5:00 PM	Chair: Mohammad J.A. Qomi Monteiro Lecture: Paulo J.M. Monteiro "Importance of Integrating Theory and Experiments in Advanced Cementitious Materials"

Sessions location: A6 Building, 007 (Lecture Hall), NYUAD Campus